De Belastingdienst heeft weer drie voorbeeldovereenkomsten op de site gezet die zzp’ers en opdrachtgevers kunnen gebruiken om te voorkomen dat er loonheffing en sociale premies moeten worden afgedragen. Dit keer zijn het overeenkomsten voor artiesten en een waarnemend verloskundige.

De VAR-verklaring hoeft voor 2016 niet meer te worden aangevraagd. In plaats daarvan kunnen zzp’ers en opdrachtgevers hun overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst. Die bepaalt op grond daarvan of er al dan niet sprake is van een verkapt dienstverband en of er dus loonheffing en sociale premies moeten worden ingehouden.

Maar wat moet er nu in de overeenkomst staan? Om te voorkomen dat opdrachtgevers en zzp’ers massaal hun overeenkomsten ter beoordeling gaan opsturen, is de Belastingdienst in aanloop van 1 januari voorbeeld-overeenkomsten op zijn site gaan het zetten. Er staan er nu, woensdag 14 oktober, welgeteld vijf op.

Zeer gedetailleerd, voor weinigen bruikbaar

De voorlopige conclusie is, dat als het aantal niet snel toeneemt, veel zzp’ers en opdrachtgevers hun contracten alsnog massaal zullen op moeten sturen. De Belastingdienst schrijft namelijk op zijn site dat je in jouw overeenkomst een verwijzing moet opnemen naar de door de dienst goedgekeurde voorbeeldovereenkomst die je hebt gebruikt. Dat is op zich niet zo gek, maar ze schrijven ook dat je de tekst niet mag wijzigen.

Dat laatste is een complicerende factor. Want de vijf nu gepubliceerde voorbeeld overeenkomsten zijn behoorlijk specifiek en de kans is groot dat ze niet naadloos aansluiten op de praktijk.

Een voorbeeld is de nieuwe voorbeeldovereenkomst 'tijdelijke waarneming verloskundige'. Die overeenkomst is alleen goed bruikbaar voor verloskundigen die waarnemen voor bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof. Voor andere beroepen, zelfs in dezelfde sector, zoals huisartsen is de tekst niet één-op-één over te nemen.

Bovendien is de overeenkomst ook wel heel specifiek voor één situatie. Wat als een zelfstandige verloskundige tijdelijk bijspringt omdat de verloskundige met de praktijk tijdelijk deels in de ziektewet zit? Dan voldoet de nieuwe voorbeeldovereenkomst ook niet.

Kortom, er zullen niet alleen voorbeeldovereenkomsten voor elk beroep moeten komen, maar ook nog talloze varianten voor verschillende situaties. Zzp'ers zullen de komende tijd de site van de Belastingdienst goed in de gaten moeten houden.

Lees ook

In plaats van de VAR: eerste voorbeelden overeenkomsten zzp'er-opdrachtgever op de site van de Belastingdienst

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl